2014. január 13., hétfő

Programajánló: Holdújév a Millenárison


Minden Kína iránt érdeklődő figyelmébe ajánljuk az alábbi programot, amelyen a PPKE BTK Kínai Tanszéke is jelen lesz:

2014. február 1-jén 10 órakor dobokkal, oroszlánokkal, sárkányokkal indul a Holdújév Fesztivál. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét a Millenárison. Kung-fu Kupa, kínai orvoslás, gyermekprogramok, kiállítások, kalligráfia, a távol-keleti konyha ízei, koncertek, Magyarországon még sosem vetített filmek, különleges előadások és művészeti bemutatók várnak minden érdeklődőt.

A fesztivál csúcspontjaként a világhírű a Henan Art Group varázsol fantasztikus hangulatot a színpadra.  A nap házigazdája Simon Adrienn és Jáksó László lesz.

Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ által szervezett rendezvényen a Magyarországon működő, Kínával, és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális-, és művészeti szervezetek, intézmények ismét egy nagyszabású kulturális programot valósítanak meg közösen. A szervezők célja, hogy a változatos programokkal közelebb hozzák a magyar emberekhez a távol-keleti kultúrát.

„2013-ban csaknem 10000 ember látogatott el a Millenárisra, hogy megünnepelje a Holdújévet. Idén még színesebb programokkal készülünk, hogy a  résztvevő szervezetek és művészek közreműködésével felejthetetlen napot szerzünk a fesztivál vendégeinek. A szórakoztatás mellett szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a kulturális sokszínűségre, és jobban megismertetni a magyar társadalmat a migráns közösségekkel”. – mondta el Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke.

„A Holdújév Fesztiválon a legfontosabb célunk a közös ünneplés, így szívből köszönöm a közreműködő szervezetek részvételét. Valóban minden korosztály számára, 1-től 99 éves korig készülünk programokkal. A zenei sokszínűség jegyében a nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar, műsort ad a Korreai Kulturális Központ, de fellépnek a Zeneakadémia ázsiai növendékei is. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők váltják egymást, akiktől magyar és kínai kultuszokról, illemről, mesékről és mondákról is hallhatunk.

A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket. A vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat Mérő Csaba tízszeres magyar gó bajnokokkal; a ping-pong asztaloknál pedig Wei JinQiu mester  várja a kihívókat. A harcművészet szerelmesei a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti Gálára pedig a Henan Art Group 40 fős érdemes művésze érkezik a kínai Zhengzhou-ból, hogy elkápráztassa a közönséget” – adott ízelítőt a programokból Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke.
A Holdújév fesztiválon bemutatkoznak kínai és koreai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal, és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.

A programok 2014. február 1-jén, szombaton 10.00 órától kezdődnek a Millenáris Park B csarnokában. Részletes információ a www.facebook.com/holdujev oldalon, valamint a www.holdujev.hu oldalon olvashatók.

A belépés minden programra ingyenes.

A Fesztivál kulturális programjaiban a Kínai Művészeti Központ, az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Kínai Kalligráfia és Festészeti Iskola, a Rizspalánta Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, a Magyar Wushu Egyesület és harcművészeti iskolák, a Koreai Kulturális Központ, az Öt Elem WuShu Egyesület és taiji iskolák, a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub, az Oriental Herbs - Dr. Chen Patika, a Közép Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület, az azsiaport.hu, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézet, a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség és tagszervezetei, a Henan Art Group, Magyarországon Élő Kínai Nők Szövetsége, a Csillagfény (Xingguang) Kórus, Xin DaoBao - Új Szemle, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Keleti Nyelvek Iskolája, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1000 Tea, Magyar Kínai Baráti Társaság, Nagy Fal Magyar Kínai Barátság Egyesület, WINK működik közre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése