2014. szeptember 18., csütörtök

Kínai témájú filmek a BIDF-en


A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival, BIDF) Magyarország első rangos nemzetközi versenye és fóruma, ahol a világ bármely részéről érkező dokumentumfilmek tematikai vagy hosszbeli megkötés nélkül szerepelhetnek és mérettethetnek meg. A fesztivál első alkalommal 2014. szeptember 24-28 között kerül megrendezésre Budapesten a Corvin moziban. Az idei fesztiválon két kínai télmájú film is szerepel.

A Netfüggők (Web Junkie) című amerikai-izraeli film egy egyre súlyosabb kínai társaalmi problémát jár körbe:

Kína az első olyan ország, ahol az „internet függőséget” hivatalosan betegségnek nyilvánították. A Netfüggők betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba, ahol kínai tinédzsereket „képeznek át”. A film három fiatalra koncentrál, bemutatva a családok és az egészségügyi dolgozók eltökélt szándékát, hogy a rossz szokástól megszabadítsák őket.
„... Kezdetben úgy tűnik, a film arra az önmagában sem akármilyen feladatra vállalkozik, hogy megmutassa, hogy teszi tönkre a technológia a kínai fiatalok életét. Azonban hamar kiderül, hogy többről van szó. Ahogy egyre jobban belemegyünk az unortodox pszichoterápiákba, a tizenéves fiúk feltárják szüleik előtt, miért érzik az elidegenedett cyber világ hangjait közelebb magukhoz, mint a saját családjukét. Ezen keresztül a Netfüggők bemutatja, hogy egy nemzet az emberiség történetének egyik legdrasztikusabb átalakulásán megy keresztül. Országhatárokat átívelő őszinteségével a film egy társadalom átgondolt  megfigyelése egy technológiában fuldokló generáción keresztül, miközben előttük a bizonytalan jövő.” - S.S. Sundance



Vetítések a Corvin moziban:

  • Szeptember 25 - Csütörtök 13:45 (Korda terem) 
  • Szeptember 25 - Csütörtök 11:30 (Babos terem) 
  • Szeptember 26 - Péntek 20:15 (Korda terem)


A másik film az Ál-per című dán portréfilm, amely a nyugaton is ismert, ellentmondásos kínai képzőművész, Ai Weiwei elleni eljárásról szól, Ennek vetítései:

  • Szeptember 25 - Csütörtök 16:45 (Kabos terem) 
  • Szeptember 26 - Péntek 21:15 (Karády terem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése