2013. december 10., kedd

Könyvbemutató: Egy nemzet, két ország



Kína és a Koreai-félsziget államai több mint kétezer éve szoros kapcsolatban állnak egymással. A koreaiak jelentős mértékben kínai kulturális hatás alatt álltak, nemzeti identitásuk pedig részben a kínai behatolási kísérletek ellenében alakult ki. Kína nemzetközi politikájában ma is jelentős szerepet játszik a megosztott Koreai-félsziget kérdése, Peking igyekszik kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani Dél-Koreával, miközben Észak kezét sem engedi el.

Miként alakult a koreai történelem? Mik a jelenlegi koreai kérdés gyökerei? Van-e megoldás a jelenlegi problémákra? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Csoma Mózes könyve, amely a Korea - Egy nemzet, két ország - A közös gyökerektől címet viselli, s a Napvilág Kiadónál jelent meg. A nagy érdeklődés miatt a könyvnek ezen a héten lát napvilágot a második, bővített kiadása, amelynek bemutatóját az ELTE-n fogják tartani.

A könyvbemutató
- helye: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4., B ép. félemeleti lépcsős előadó (172-es terem)
- időpontja: 2013. ecember 11. szerda 18:00

A kötetet bemutatja: Salát Gergely sinológus (PPKE BTK Kínai Tanszék)

Az esemény Facebook-oldala.


A kiadó ajánlója:

A könyv a szerző szöuli kutatásai során összegyűjtött anyagok segítségével mutatja be a Koreai-félsziget történetét: az őskortól kezdődően, a rivális ókori és kora-középkori királyságokon keresztül egészen az újkorig. A történelmi eseményeken túl betekintést nyerhetünk a klasszikus koreai kultúra több fontos részletébe is.

A könyv továbbá részletesen foglalkozik a Koreai-félsziget 20. századi megosztásának folyamatával, a két koreai állam eltérő fejlődésével és belső viszonyaik alakulásával. A szerző bemutatja a politikai rendszereken felülemelkedő nemzeti összetartozás-tudat megnyilvánulásait is, amelyek majd kulcsszerepet játszhatnak a félsziget egységének helyreállításánál. A könyvet egyaránt haszonnal forgathatják a távol-keleti történelem és kultúra iránt érdeklődő olvasók, valamint a dél-koreai történelmi filmsorozatok rajongói is.

A könyvet több mint száz, nagyrészt eddig publikálatlan szövegközi fénykép illusztrálja, amelyeket a szerző a Koreai Köztársaságban és a KNDK-ban készített. A könyv végén kronológiai táblázat teszi könnyen áttekinthetővé a félsziget történelmi fejlődését.


A Napvilág Kiadó 2008-ban jelentette meg először Csoma Mózes Korea – egy nemzet, két ország című könyvét, amelynek kedvező fogadtatása és a nagyfokú érdeklődés időszerűvé tette a második, bővített kiadás megjelentetését.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése