2014. október 3., péntek

Elindult az új tanév



A PPKE BTK többi képzéséhez hasonlóan a kínai szakon is megkezdődött a 2014–15-ös tanév, amely számos újdonságot hozott.

A leglátványosabb változás, hogy a tanszék Piliscsabáról beköltözött Pestre, a Sophianum épületébe (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.). Innentől fogva itt érhetők el az oktatók, a titkárság, a könyvtár, és valamennyi kínai szakos óra itt lesz megtartva. A keleti nyelvek és kultúrák alapszak közös kurzusai és az általános értelmiségképző órák vagy a Sophianumban, vagy a Hittudományi Kar közeli épületében lesznek. A Kínai Tanszék oktatóinak irodája a Sophianum 101-es szobája, a titkárság 312-es szobában érhető el.

Az új tanévben az eddigieknél több, 18 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait, a nyelvórákon őket két csoportra osztjuk. Idén indult el a PPKE és a BCU közös mesterképzése, a Kelet-Ázsia tanulmányok MA, amelyet a PPKE részéről nagyrészt a Kínai Tanszék gondoz. Erre a képzésre 25 hallgató iratkozott be, ők három különböző nyelvi csoportban tanulnak kínaiul.

A tanszéken személyi változások is történtek: eddigi kínai lektornőnk, Ye Qiuyue az ELTE-n folytatja a munkát, kínai anyanyelvi önkéntesünk, Wang Kaijing hazatért Kínába. Helyettük két új lektornő és egy önkéntes érkezett. Fan Hong tanárnő az északkelet-kínai Jilin tartományból származik, a Shenyangi Tanárképző Egyetemen kínai nyelvtanárnak tanult, majd ugyanitt nyelvészet és alkalmazott nyelvészet szakos mesterdiplomát szerzett. 2000-től Shenyangban, a dél-koreai Ansan városban, illetve 2010–2012 között az ELTE-n tanított kínait, az idei tanévtől a PPKE kínai anyanyelvi lektora. Tan Yue tanárnő 2008-ban szerzett BA diplomát angol irodalomból Heilongjiangban, majd 2011-ben elvégezte a Pekingi Idegen Nyelvek Egyetemének kínai nyelvtanár mesterszakját. 2010-től tanít kínait külföldi diákoknak, 2011–2013 között Malajziában dolgozott. 2014 szeptemberétől az ELTE Konfuciusz Intézet közvetítésével a PPKE kínai anyanyelvi lektora. Nyelvi önkéntesünk, Zuo Yawei a Tangshani Tanárképző Főiskola kínai nyelv és irodalom szakára járt, 2013-tól a Pekingi Idegen Nyelvek Egyetemén tanul kínai nyelvtanár mesterszakon. Az idei tanévtől a budapesti Madách Imre Gimnázium nyelvtanára, tanszékünk óraadója.

Az idei tanévtől a Kínai Tanszék vezetője Dr. Salát Gergely egyetemi docens, aki az alapító tanszékvezetőt, Dr. Csibra Zsuzsannát váltotta ezen a poszton.

Fontos szervezeti változás, hogy a Kínai Tanszék idéntől a Klasszika-filológiai és Orientalisztikai Intézet helyett a Nemzetközi és Politikatudományi Intézethez tartozik. Ez szorosabb együttműködést tesz lehetővé a nemzetközi tanulmányok BA és MA szak, illetve a kínai szakirány és a Kelet-Ázsia tanulmányok MA között, az intézet tanszékei könnyebben vesznek részt közös programokban, a hallgatók nehézségek nélkül választhatják a másik minor programját. A Kínai Tanszék adminisztrációját és a Neptunnal kapcsolatos ügyeket a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet adminisztrátorai, Hernádi Nelli és Szász Réka intézik.

Idén először a Kínai Tanszék demonstrátorokat is alkalmaz, ebben a tanévben a két demonstrátor Csepi Eszter és Nyári Norbert.

2014 szeptemberében a Kínai Tanszék oktatóinak részvételével megalakult a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport, ennek szakmai igazgatója Dr. Salát Gergely tanszékvezető.

Ebben a szemeszterben a kínai szakirányos hallgatók közül hatan folytatják tanulmányaikat Kínában, jelenleg több kínai intézménnyel folynak tárgyalások további ösztöndíj-lehetőségekről.

A PPKE BTK Kínai Tanszékével kapcsolatos hírek a hivatalos honlap mellett elérhetők a jelen tanszéki blogon (http://ppkekinai.blogspot.hu/) és a tanszék Facebook oldalán (https://www.facebook.com/pazmanykinai) is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése