2013. október 23., szerda

Könyvajánló - Kína és a magyar '56



A nemzeti ünnep alkalmából egy régebben megjelent, de jelentősebb visszhangot nem kapott könyvre hívjuk fel a figyelmet.

Vámos Péter sinológus-történész Kína mellettünk? című könyve fontos adalékokkal szolgál mind az 1956-os forradalom és szabadságharc, mind a korabeli magyar-kínai kapcsolatok történetéhez. Magyarország 1949. október 4-én ismerte el a Kínai Népköztársaságot, a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot, ám viszonyuk sokáig meglehetősen laza, inkább protokolláris volt. 1956 jelentette a fordulópontot a „népi demokráciák” életében: ekkor zajlott le a Szovjet Kommunista Párt „desztalinizációs” XX. kongresszusa, a Kínai Kommunista Párt – Maót némileg háttérbe szorító – VIII. kongresszusa, majd kitört a lengyel válság, illetve a magyar forradalom.

A magyarországi események a kínai–magyar kapcsolatokban is fordulópontot jelentettek, Kína innentől fogva sokkal nagyobb figyelmet fordított hazánkra, fontos szerepet játszott a Kádár-kormány konszolidációjában, és a magyar ’56 Kína nemzetközi vitáiban is rendszeresen előkerült. A magyar forradalom első napjaiban a pesti utcán elterjedt az a - később tévesnek  bizonyuló - hír, hogy Kína a forradalmárokat támogatja, később pedig az jelent meg a köztudatban, hogy a beavatkozásról szóló szovjet döntés meghozatalában Kínának is szerepe volt (ez sem volt igaz). Vámos Péter könyve ezeket a kérdéseket járja körül, eredeti kínai dokumentumok alapján.

A kínai külügyminisztérium levéltárában 2006-tól kutathatók a korszakra vonatkozó iratok. A könyv 165-öt közöl az így megismerhetővé vált dokumentumokból az 1956-os év magyar–kínai kapcsolataira vonatkozóan. A kötet elején önálló monográfiának is beillő vaskos tanulmány foglalja össze a szerző kutatásainak főbb eredményeit, ezt követi az eredeti iratok – követségi jelentések, tárgyalási jegyzőkönyvek, feljegyzések stb. – magyar fordítása, majd a könyvet életrajzi jegyzetek és mutatók zárják. A munkából a történelmi adatok mellett információt kaphatunk a kínai diplomácia működéséről, a a hivatalos iratok nyelvezetéről és a kínai döntéshozatali mechanizmusról is. A téma kutatása nem tekinthető lezártnak: egyelőre csak a kínai külügyminisztérium korabeli iratai hozzáférhetőek, a legfelső pártvezetés – amely a fontos külpolitikai döntéseket hozta – vonatkozó anyagai még titkosak.



Vámos Péter: Kína mellettünk? Kínai külügyi iratok Magyarországról, 1956. História Könyvtár, Okmánytárak 5. Budapest, História, MTA Történettudományi Intézete, 2008. 380 o., 3800 ft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése